Ik heb bijna vakantie. Ik heb het niet verdiend.
Anderen blijkbaar wel.
Ik hoor het zo vaak: “Ik heb echt vakantie verdiend.”
Waar is toch dat idee ontstaan dat ontspanning een beloning is?
Dat het mag, maar nadat we hard gewerkt hebben.
Dat rust eerst verdiend moet worden.
Daar klopt niks van.
Ontspanning is geen luxeproduct.
Geen bonus.
Geen kers op de taart van je leven.
Ontspanning is broodnodig.
[Wist jij dat al? Scroll dan meteen naar beneden voor de gratis ontspanningsoefeningen.]
Om te begrijpen waarom je ontspanning nodig hebt, helpt het om iets meer te weten over hoe het in je lichaam werkt. Bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam, zoals je ademhaling, je hartslag, je bloeddruk, de energieproductie, de spijsvertering en de stofwisseling worden geregeld door je autonome zenuwstelsel.
Binnen het autonome zenuwstelsel wordt een onderscheid gemaakt tussen het sympatische en parasympatische zenuwstelsel. Kortgezegd, een gaspedaal en een rempedaal. Actie en rust.
Ken je het klassieke voorbeeld van de tijger in de kamer? Zodra je hoort dat er een tijger in de buurt is, wordt het gaspedaal ingedrukt en slaat jouw stressrespons aan. De stressrespons stelt jou in staat om te vechten, vluchten of bevriezen. Dat is echt heel handig als er een tijger in de buurt is. Dan wil je niet relaxen.
Zodra de stressrespons aanslaat worden stresshormonen aangemaakt die je helpen om adequaat te reageren op gevaar. Je bent alert op elk geluid, elke beweging, je krijgt een tunnelvisie en er wordt extra zuurstof naar je armen en benen gestuurd, zodat je kan vechten of vluchten. Best tof echt.
Minder handig is dat er onder invloed van het sympatisch zenuwstelsel energie wordt onttrokken aan je spijsvertering, je helder denkvermogen en je immuunsysteem. Die heb je niet nodig als er acuut gevaar dreigt en komen op een lager pitje te staan.
In het klassieke voorbeeld krijg je vervolgens te horen dat het gevaar geweken is. De tijger is gevangen. De kust is veilig. Dan ontvangt je brein ook het signaal ‘veilig’. Je stressrespons komt tot rust. De aanmaak van stresshormonen wordt gestopt. En je lichaam schakelt over naar het parasympathische zenuwstelsel. Die zorgt dat je lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. De lichaamssystemen kunnen weer normaal functioneren. En er worden omstandigheden gecreëerd die opbouw van weefsel en herstelmechanismen bevorderen.
Voor een gezond leven en een gezond lichaam moeten sympatisch en parasympathisch elkaar afwisselen. Er is niks mis met stress, als het maar afgewisseld wordt met rust. Er is ook niks mis met hard werken en veel doen. Als er ook maar ruimte is voor ontspanning.
We zijn simpelweg niet gemaakt om altijd in actie te zijn.
Dus ik pleit er voor om het om te draaien.
Niet : ik heb ontspanning verdiend, want ik heb hard gewerkt.
Ook niet : ik heb ontspanning nodig, want ik heb zoveel stress gehad.
Wel : ontspanning is de basis!
Voel eens: Hoe zou je leven zijn als je het grootste deel van de tijd uitgerust en ontspannen bent? Als je zou rusten als je lichaam om rust vraagt? Als je goed voor jezelf zorgen serieus zou nemen?
Ik kies ervoor om vanuit ontspanning te leven en daar een prioriteit van te maken. Vanuit de ontspanning kom ik in actie. En dan ga ik weer terug naar ontspanning.
Dat lukt lang niet altijd hoor. Maar het is wel mijn intentie. Het is hoe ik wil leven.
En het hoeft niet groot of haast onmogelijk te zijn. Je mag heel klein beginnen.
Ga eens bij jezelf na.
Waar ontspan ik van?
Waar krijg ik energie van?
Waar laad ik van op?
Waar word ik blij van?
En ga daar meer van doen!
Al is het vijf minuutjes per dag.
Geen enkel idee waar te beginnen?
Dan heb ik een cadeautje voor je!
Ik heb 4 audio opnames gemaakt die je helpen te ontspannen. Je hoeft alleen maar te gaan zitten en luisteren. Ook fijn voor als je nu eindelijk vakantie hebt, maar je je helemaal niet zo ontspannen voelt. Gebruik deze oefeningen om je lichaam te laten weten dat de tijger gevangen is.
Je mag ontspannen!
Liever luisteren in de Soundcloud app?
Klik hier om naar de afspeellijst Moment voor jezelf te gaan.